Thumb
04 Dec

Zimski jamatlon 2023

Na 17. jamatlonu je v soboto, 2. decembra 2023, premagovalo knapovske ovire 260 jamatloncev v 67 ekipah. Jamatlon je začinjena adrenalinska preizkušnja 200 metrov pod zemeljskim površjem, ki vzpodbuja temeljno knapovsko vrednoto: tovarištvo. Jamatlonci namreč rudarske ovire v rudniku premagujejo skupaj v ekipi, si pomagajo in vzpodbujajo.

Iz 11 držav

Na Zimskem jamatlonu 2023 so se udeleženci v jamo podali v Trbovljah na Ajnzerju, iz nje pa prišli v Hrastniku po Barbara rovu. Udeleženci so tokrat prišli iz 11 držav: Slovenije, Španije, Francije, Belgije, Nizozemske, Nemčije, Češke, Srbije, Rusije, Ukrajine in Indije.
Jama in spremljajoči program

Tudi letos so jamatlonce v rudniku čakale številne neobičajne knapovske ovire, na eni jih je »požegnal«
 Perkmandeljc, nanje so pazili rudarski reševalci, na cilju v Hrastniku so se pomerili tudi v še-ne-olimpijski disciplini metu bata škornja čez glavo v kulmkišto. Po jamatlonu je sledila še knapovska malica (grenadirmarš), za katero so poskrbele članice Turističnega društva Trbovlje.
Udeležence je s koncertom razvajal pevec Uroš Ržišnik s svojimi knapovskimi pesmimi. Na odru so se mu pridružili Luka Groboljšek, Sašo Marn, Matej Zupančič in Simon Prašnikar. Jamatlonce je pozdravila tudi direktorica občinske uprave Občine Hrastnik Ivana Assayed, ki je skupaj s Perkmandeljcem tudi podeljevala prizanja.

Nagrade in priznanja

Jamatlonci si lahko nagrado prislužijo na več izjemno nenavadnih načinov.

Prvi je met bata škornja rikverc v kuolmkišto. Jamatlonci se po preizkušnji v jami – še malo zapehani, blatni in preznojeni – preizkusijo v tej še-ne-olimpijski disciplini. Škorenj mečejo čez glavo, obrnjeni proč od kuolmikište. Ta podvig je tokrat najbolj uspel
 Miru Račiču iz ekipe Krškopulski knapi, drugi je bil Franc Medvešek iz ekipe Glava družine Bemedik s pomočniki, tretji pa Matic Klemen iz ekipe Klemenčki.
Jamatlon želi spodbujati tovarištvo in ekipni duh, ne pa hitrostno tekmovanje. A čas organizatorji vseeno merijo, izračunajo povprečnega, nato pa nagradijo ekipe, ki se mu najbolj približajo. Tokrat so bile to ekipe Hribovke, NSB – ne se zajebavat, Klemenčki, Košutke in Ajzenpon.

Pik as, Domfrca, Lerhajerja

Na Jamatlonu vsakič podeljujemo tudi izvirne nazive. Tokrat je bila odločitev naslednja: Pik as (najbolj izkušen udeleženec) je postal
 Danilo Medvešek iz ekipe Najstarejši Bedenik s prštulenko. Domfrca (najbolj izkušena udeleženka) je bila Marija Premužič iz ekipe NSZ – ne se zajebavat. Lerhajer (najmanj izkušen udeleženec) je postal Alex Cizelj iz ekipe Zmer tazadn, Lerhajerka (najmanj izkušena udeleženka) pa Lara Gričar iz ekipe Štrajherce. Naziv Krajcnga  (udeleženec iz najbolj oddaljenega kraja) si je prislužil Jigarkumar Arjanbhai Ghevariya iz ekipe Iron World. Njegov dom je v Surayu v Indiji.
Jamska kura

Jamska kura (najbolj simpatična udeleženka) je postala
 Tanja Grm iz ekipe Modre Francke, Luftrajder (najbolj simpatičen udeleženec) je postal Jernej Bokal iz ekipe Trije hladn špricerji. Najbolj izviren naslov ekipe je po mnenju organizatorjev izbrala ekipa Jamontlones, ekipa študentov Strojne fakultete Ljubljana na Erasmus izmenjavi, ki so Jamatlon nekako prevedli v španščino. Nagrajeni so bili z nazivom Ohter prtija. Nagrade za izvirna imena so prejele še ekipe Zmer tazadn, Bedenikovi šrštulenci II, Špilfrdirbrji, Ajmer pa tri šafle in Trije hdn špricerji.
V isti ekipi Rusi in Ukrajinci

Za najbolj srčno ekipo je bila izbrana ekipa Rage Cave (Barbara Schlereth, Tygo Hendricx, Jonathan Van Damme, Andreas Wachinger, Johanna Schröder), ki je kar prekipevala od dobre energije. Pripadel jim je naziv Herc šafla.

Dritl kumarati ali najbolj tovariška ekipa je postala dvojna ekipa prijateljev iz ekip Diki gus v bata škornjih (Aleksander Korolov, Nataša Korolov, Andrej Klačkov, Olga Smirnova) in Dobra kompanija (Artur Gochjaev, Olga Osintceva, Viktor Fedoriv, Aljona Fedoriv). V vsaki je bil po par iz Ukrajine in Rusije. Vsi že precej let živijo v Sloveniji in prijateljujejo. Pokazali so, da lahko med ljudmi vlada prijateljstvo ne glede na vse. Na odru pa so udeležence navdušili še s petjem in plesom.

Hoznšajzerka in darila

Hoznšajzerja ali najbolj prestrašenega udeleženca je izbral Perkmandeljc. Naziv je prejela Branka Jovičič iz ekipe Štrajhrce.

Pred slovesom so organizatorji predali še posebna darila Dušanki Grubor Železnik (mami Erasmusovih študentov iz Strojne fakultete Ljubljana), Simoni Medvešek (pripeljala je 9 ekip družinskih članov, ki so se na jamatlonu srečali na družinskem srečanju), Barbari Lavrinc in Mateji Kastelic, ki sta na jamatlonski vikend praznovali rojstni dan.

Bon za buhluni udeležbo

Perkmandeljc je izžrebal tudi ekipo, ki ji je podaril bon za brezplačno udeležbo na naslednjem jamatlonu 15. junija 2024. Na bon je zapisal: “Perkmandeljc za buhluni podarja eni ekipi BON, da brez gnarja pokažejo svoje frise na naslednjem Jamatlonu. In izžrebal je edino ekipo, ki se je doslej udeležila prav vseh jamatlonov, Vesele huntarce.
Izžrebali so tudi tri bone za udeležbo na prireditvi Punce v jami 9. marca 2024. Prejele so jih ekipe Bedenikovi prštulenci, Sr(e)čne Savinjčanke in Belgische badeendjes. Iz vsake ekipe bo ena udeleženka lahko prišla na Punce v jami zastonj (prikazala svoj fris brez gnarja).

Vsi sodelujoči so bili po uspešno zaključenem Zimskem jamatlonu zadovoljni in tovariško razpoloženi. Na zaključni prireditvi jih je s pristnim knapovskim humorjem zabaval tudi Perkmandeljc. Številni pa so za zabavo poskrbeli kar sami. Že oprava je bila posebna. Spet so uživali študentje na mednarodni izmenjavi, ki so prišli na prireditev s Fakultete za strojništvo v Ljubljani. Čeprav so prihajali vsi udeleženci iz rudnika blatni, mokri in malce utrujeni, so jim iz oči sijale iskrice in na obrazu so bili narisani veliki nasmehi.

Špiruci Jamatlona: Občina Hrastnik, Občina Trbovlje, Občina Zagorje ob Savi, Dewesoft Trbovlje, Nomago, Lekarna Pušnik Trbovlje, Spektra 9 Dol pri Hrastniku, Je&Gr Zagorje, Kartem Trbovlje, Malgaj Trbovlje, Slovenska turistična organizacija, Thermana Laško, Steklarna Hrastnik, TKI Hrastnik, Telekom Slovenije, Chipolo Trbovlje, KRC Hrastnik, Marko Premec Dol pri Hrastniku, Vinko tisk Radeče, Vzajemna, VDC Zasavje, Katapult Trbovlje, Turistično društvo Trbovlje, GZS Zasavska zbornica, ReBreBu Trbovlje, Energijski nasad Sončna posest in RTH.

Jamatlon poteka dvakrat letno: poleti v okviru rudarskega praznika in decembra ob prazniku sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Organizatorji jamatlona želijo s to rekreativno pustolovščino vrniti vsebine opuščeni rudniški infrastrukturi, rudnik pa po zaprtju približati sedanjim in bodočim generacijam.

VIR: Savus