Thumb
12 Jun

Panvita devet milijonov evrov v nov steklenjak za pridelavo solatnic

Beltinci, 12. junija - Skupina Panvita je zagnala investicijo v nov steklenjak za pridelavo solate. Vrednost naložbe je ocenjena na devet milijonov evrov, na dveh hektarjih pridelovalnih površin pa bi lahko letno pridelali štiri milijone glav solate. Proizvodnjo bi lahko začeli junija prihodnje leto, so danes sporočili iz skupine Panvita.

Kot so pojasnili, gre za investicijo v visokotehnološko pridelavo zelenjave skozi vse leto na dovršenem sistemu gojenja in na premičnih gojitvenih kanalih. Pridelava v steklenjaku bo po napovedih omogočala tudi nadzor in uravnavanje mikroklimatskih pogojev.

Izvršni direktor Panvite Toni Balažič je dejal, da je investicija v steklenjak tudi zaveza k trajnostnemu in inovativnemu kmetijstvu. "S tovrstnimi investicijami želimo povečati lokalno pridelavo in zmanjšati odvisnost od uvoženih izdelkov," je dejal. Tako bodo prispevali k boljši prehranski varnosti in dostopnosti svežih, kakovostnih zelenjavnih pridelkov za slovenske potrošnike, je prepričan.

Skupina Panvita sicer prehaja v hrvaške roke. Hrvaška družba Mplus je v začetku maja podpisala pogodbo za nakup 51-odstotnega deleža Panvite, vrednost naložbe znaša 50 milijonov evrov, pridobiti pa morajo še potrebna soglasja. Večinsko lastništvo Panvite, ki poleg matične družbe Panvita sestavljajo še družbe s področja kmetijstva in trgovine, mesa in mesnih izdelkov ter energetike, je bilo doslej konsolidirano okoli družbe Regal - Trgovina in podjetij Imo-Real in Imo-Rent oz. družine Polanič.

VIR: STAkrog