Thumb
17 Jan

IGRA V DVOJE – DOŽIVETJE LONČARSKE TRADICIJE

Obiskovalce seznani z oblikovanjem gline na vretenu, v paru pa ustvarijo edinstven rokodelski spominek: izvirno skodelico.
Lončarstvo spada med najstarejše obrti na Slovenskem. Četudi se je v zadnjih desetletjih število lončarjev občutno zmanjšalo, ostaja dejavnost še vedno razvejana in obsežna, v Ljubljani pa jo ohranjajo (tudi) v Lončarskem ateljeju SEM.

Rokodelsko delavnico Igra v dvoje vodi akademska kiparka in oblikovalka keramike Eva Peterson Lenassi, ki že več desetletij poučuje kiparstvo in lončarstvo. Obiskovalci se na delavnici seznanijo s tradicionalnim lončarstvom in se preizkusijo v oblikovanju gline na vretenu, pri čemer ustvarijo poseben spominek: skodelico iz slovenske gline.

Doživetje je na voljo vsak četrtek ob 14. uri, traja pa poldrugo uro.


Ohranjanje kulturne in obrtne dediščine Ljubljane

Doživetje Igra v dvoje je eno osmih doživetij, ki predstavljajo še obstoječe ljubljanske obrti, ozaveščajo lokalno prebivalstvo o pomenu ohranjanja kulturne in obrtne dediščine, obenem pa bogatijo turistično ponudbo Ljubljane. Turizem Ljubljana jih je oblikoval v sodelovanju z Oddelkom za kulturo Mestne občine Ljubljana in društvom Rajzefiber by Hiša! ob pomoči študentov, vključenih v pilotni razvojni program UP FTŠ sTOUdio Turistica.

VIR: ZZTLJ