Thumb
10 Jul

Bo vaše poletje minilo brez okužbe s HPV?

Poletje je čas, ko se veselimo sonca, druženja in oddiha na prostem. Medtem ko se osredotočamo na zaščito kože pred UV žarki s kremami za sončenje, je prav tako pomembno, da se zavedamo potrebe po zaščiti pred drugimi nevarnostmi, kot je okužba s humanim papiloma virusom (HPV) in njenimi možnimi posledicami.HPV in njegov vpliv


HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, se širi s stikom kože na kožo in lahko prizadene tako moške kot ženske. Gre za skupino virusov iz družine Papillomaviridae, pri čemer poznamo več kot 200 genotipov. Med njimi je kar 12 genotipov, ki povzročajo predrakave sprememb in raka pri človeku kot na primer: raka materničnega vratu, raka zunanjega spolovila, raka zadnjika, penisa, ustnega žrela. Manj nevarni genotipi pa lahko povzročajo nadležne genitalne bradavice.

Rak materničnega vratu je četrti najpogostejši rak pri ženskah po vsem svetu. Pomembno je, da se zavedamo, da okužba s HPV pogosto poteka brez simptomov, zato je redno presejanje in preventiva ključnega pomena za zgodnje odkrivanje morebitnih predrakavih sprememb in raka.


ABC pravilo varne spolnosti


Ob cepljenju je ključnega pomena tudi ozaveščanje o varnih spolnih praksah, predstavljeno z ABC pravilom:

A – »abstinenca« ali odložitev prvega spolnega odnosa na obdobje večje zrelosti, s parterjem, ki ga poznamo in mu zaupamo,
B – »bodi zvest« ali zvestoba dveh partnerjev (osebe, ki imajo v življenju več spolnih partnerjev, imajo večje tveganje za okužbe s HPV in tudi druge spolno prenosljive okužbe),
C – »condom« oziroma kondom, njegova pravilna in dosledna uporaba za zaščito tako pred nezaželeno nosečnostjo kot pred spolno prenosljivimi okužbami (kondom pomembno zmanjša tveganje za okužbo s HPV, vendar je zaradi prisotnosti HPV na drugih mestih kože in sluznic ne prepreči popolnoma)

Nujno je zavedanje, da za okužbo s HPV ni zdravila, zdravimo lahko le bolezni, ki nastanejo kot posledica vztrajanja okužb s HPV. Zdravljenje je težko in dolgotrajno, pogosto okužba povzroči okrnitev funkcij organov. Zbolevajo lahko tako mlajše kot starejše osebe, a na srečo obstaja učinkovito orodje, ki prepreči s HPV povezane rake – to je cepljenje proti HPV.


Preventiva s cepljenjem


Cepljenje proti HPV je vsekakor najbolj učinkovita metoda za preprečevanje HPV okužb. V Sloveniji je na voljo 9 - valentno cepivo, ki varuje pred sedmimi najnevarnejšimi genotipi HPV, ki povzročajo okrog 90 % raka materničnega vratu (in tudi raka vagine, vulve in raka zadnjika ) ter pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročata genitalne bradavice. 

Cepljenje je najbolj smotrno pred morebitno izpostavljenostjo okužbam s HPV (pred prvimi spolnimi stiki). Zakaj? Prenos humani papiloma virusov je dovolj že dotikanje. Zato je absolutno potrebno vedeti, da ne govorimo nujno o dotikanju spolovila na spolovilo, dovolj je že dotik roke in spolovila. Prav tako je nujno zavedanje, da kondom ne pomeni zanesljive zaščita pred HPV. 

Tu se morda poraja vprašanje, zakaj stroka priporoča cepljenje proti HPV že tako zgodaj? 

Cepljenje proti HPV je indicirano od 9. leta dalje, saj je imunski odziv na cepivo v zgodnjih letih najboljši.

Otroci od 9. do  14. leta se cepijo z dvema odmerkoma, starejši pa s tremi odmerki cepiva. 


Ozaveščanje in izobraževanje igrata ključno vlogo pri preprečevanju okužb s HPV. Informiranost posameznikov o tveganjih in preventivnih ukrepih lahko vodi k dobrim odločitvam o lastnem zdravju. Pomembno je, da prave informacije o cepljenju proti HPV dosežejo starše, otroke, mladostnike ter ostale odrasle ter s tem spodbujajo k rednim obiskom v zdravstvenih ustanovah za preventivne preglede.

O HPV je Desa Muck pred kratkim napisala nadaljevanje uspešnice Blazno resno o seksu – Blazno resno o HPV ter s tem na svoj hudomušen način predstavila tematiko slovenski javnosti. Z njo poziva starše, naj s cepljenjem zaščitijo svoje otroke pred številnimi raki in drugimi boleznimi. Brezplačno si jo lahko prenesete na spletni strani www.blaznoresno.si .


Za mnenje smo povprašali še doc. dr. Renata Košir Pogačnik, dr. med. iz ginekološke ambulante UKC Ljubljana, ki je o okužbah s HPV virusi povedala: "Zgodnji začetek spolnih odnosov, brez uporabe barierne zaščite, ter večje število spolnih partnerjev, povečajo tveganje za okužbo s HPV, s tem pa se poveča tveganje za razvoj raka na materničnem vratu. Cepljenje proti HPV je vsekakor najbolj učinkovita metoda za preprečevanje raka na materničnem vratu in ali ni nekaj najbolj čudovitega to, da se s cepljenjem lahko izognemo rakavi bolezni." 


Medtem ko uživamo v poletnih radostih, se spomnimo, da je skrb za zdravje prav tako pomembna kot skrb za zaščito pred soncem. 


Pa lepo in varno poletje!


VIR: Sidera